"Risico bloedgiften homo's 3 keer hoger dan bij hetero's"

Volgens het Rode Kruis ligt het risico op seksueel overdraagbare ziekten bij bloedgiften van mannen die homoseksuele contacten hebben drie keer hoger dan bij bloedgiften van hetero's en is het dan ook gerechtvaardigd dat homo's vaak geweigerd worden als bloedgever. Het Rode Kruis reageert daarmee op minister van Volksgezondheid Demotte, die de organisatie een brief heeft gestuurd met de vraag de uitsluiting van homo's op te heffen. Het Rode Kruis wil nu een gesprek met de minister.

Belga

"Wij stellen geen vragen naar de geaardheid van kandidaat-bloedgevers, maar peilen wel naar eventueel risicogedrag. En we weten uit cijfers dat het risico op seksueel overdraagbare ziekten zoals aids en syfilis veel hoger ligt bij mannen die seksueel contact gehad hebben met mannen. Bij lesbische vrouwen is dat risico niet verhoogd. Hen sluiten we dan ook niet uit", legt Ludo Muylle van het Rode Kruis uit.

Zo blijkt uit cijfers van het Federaal Instituut Volksgezondheid dat bij de Belgische hiv-geïnfecteerde mannen drie vierde seksueel contact gehad heeft met een andere man. Overdracht via heteroseksuele weg is bij mannen verantwoordelijk voor één vierde van de hiv-infecties (toestand juni 2003). Ook de Wereldgezondheidsorganisatie wees volgens het Rode Kruis op het verhoogde risico.

"Eens het bloedplasma of de bloedplaatjes zijn afgenomen, voeren wij natuurlijk een aantal testen uit die moeten uitwijzen of het bloed volledig veilig is. Maar bij elke besmetting bestaat er een zogenaamde 'blinde periode', dat wil zeggen dat de ziektekiemen nog niet in het bloed te zien zijn. Zo blijkt een hiv-besmetting de eerste zes maanden niet uit onderzoek. Daarom is het belangrijk dat we ook bij de donoren al een selectie doorvoeren die de veiligheid zoveel mogelijk moet garanderen", legt Piet Waterkeyn van de dienst voor het bloed van het Rode Kruis uit.

Het Rode Kruis zegt de brief van minister Demotte nog niet ontvangen te hebben. "Maar voor ons blijft hoedanook de veiligheid van het bloed het belangrijkste", gaat Muylle verder. "Wij zullen de minister dan ook om een gesprek vragen. Want onze handelswijze is wel degelijk wetenschappelijk verantwoord".

Minister Demotte stuurde de brief omdat hij vindt dat iemands seksuele voorkeur geen basis kan zijn om hem als bloedgever uit te sluiten. Alleen het individueel seksueel gedrag zelf kan dat zijn, aldus Demotte. Hij nam het initiatief na een vraag van volksvertegenwoordiger Annelies Storms (Spirit), die vond dat het Rode Kruis homoseksuelen discrimineert.