Seks-en-zonvakanties schaden de gezondheid

Ibiza en andere vakantieplaatsen die het etiket '(veel) seks, (luide techno-)muziek en (brandende) zon' dragen en die geliefd zijn bij een hoop jongelui die menen er de tijd van hun leven door te brengen, zijn de ideale oorden voor de verspreiding van aids en andere onaangename ziektes. Dat blijkt uit een studie over seksueel gedrag bij Britten tussen 16 en 35 jaar, die naar het Spaanse eiland Ibiza op vakantie gingen.

Belga

Eén man op vier en één vrouw op zeven had seks met meer dan één persoon tijdens zijn/haar verblijf. Elf procent van de mannen en drie procent van de vrouwen deelde de lakens met zes of meer partners. Zowat 60 procent van de ondervraagden zei dat ze altijd met condoom vrijden, de rest zei soms of nooit bescherming te gebruiken.

De volgens het onderzoek meest zorgwekkende vaststelling was dat een "significante minderheid" meerdere partners had op vakantie maar niet altijd veilig vrijde en bovendien ook thuis meerdere seksuele contacten had. Hun gedrag is een significante risicofactor in de nationale en internationale verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

De auteurs van de studie, onder leiding van professor Mark Bellis van de John Moores-universiteit in Liverpool, waarschuwen voor de jongeren die zich laten meeslepen in hun onbezorgde vakantiestemming. Op vakantie gelden de sociale wetten van drank, dancemuziek en soms ook drugs. De 'veilig vrijen'-boodschap wordt vergeten en condooms zijn misschien niet overal even makkelijk te verkrijgen.

De studie pleit er dan ook voor dat reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen en evenementenorganisatoren de reislustigen bewust maken van het feit dat veilig vrijen ook op vakantie kan en moet. Ook willen ze dat er condooms beschikbaar zijn in hotels en clubs.

Ibiza lokt jaarlijks 250.000 Britten alleen al. Het onderzoek werd gevoerd bij 1.500 Britten in 2000, 2001 en 2002, op de luchthaven van Ibiza toen de jongeren terug huiswaarts keerden. De belangrijkste redenen om naar Ibiza te gaan, waren muziek, het weer en seks.

Zowat driekwart van de respondenten kwam op Ibiza aan zonder partner. Van die groep was 17 procent de "significante minderheid" die tijdens het verblijf wisselende onveilige seksuele contacten had.