Antwerpen heeft als eerste referentiecentrum voor hersenverlamming

In Antwerpen hebben drie ziekenhuizen, het Universitair Ziekenhuis, Sint-Augustinus en het Paola kinderziekenhuis de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van CePRA, het eerste referentiecentrum voor hersenverlamming of "cerebral palsy".

Belga

Bedoeling is om de zorg en hulpverlening voor mensen met hersenverlamming te coördineren en te optimaliseren.

Iemand heeft hersenverlamming wanneer de delen van de hersenen die de spieren controleren al dan niet van bij de geboorte blijvend beschadigd zijn. De gevolgen van hersenverlamming zijn bij alle patiënten verschillend en kunnen gaan van nauwelijks merkbare tot zeer opvallende afwijkende bewegingen. In sommige gevallen kunnen ook andere gedrags- of eetstoornissen optreden.

Omdat die gevolgen voor elke patiënt zo verschillend zijn, is een multidisciplinaire behandeling vaak nodig. De provinciale referentiecentra die nu opgericht worden, zullen zorgen voor een betere samenwerking tussen de bestaande voorzieningen en centra en leveren elk een team met onder meer (kinder)neurologen, fysische artsen, neurochirurgen, logopedisten, kinesisten, diëtisten en klinisch psychologen.

Onlangs keurde het verzekeringscomité van het RIZIV de tekst goed voor de oprichting van de referentiecentra voor hersenverlamming. CePRA in Antwerpen is nu als eerste operationeel, maar wacht ook nog op erkenning door het RIZIV.