Recordaantal inschrijvingen voor Elizabethwedstrijd Zang

Van 24 april tot 15 mei heeft de 5e editie plaats van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor zang. Er zijn 171 aanvragen voor inschrijving ontvangen, een recordaantal, zo verluidt op het secretariaat van de wedstrijd. Omdat meestal 30 à 40 procent van de inschrijvers niet opdaagt, wordt verwacht dat er er een honderdtal jonge zangers zich zullen aanbieden voor de eerste selectieproef. De eerste selectieproef is dit jaar een soort grote auditie voor verscheidene operadirecteurs: Marc Clemeur (Opera van Vlaanderen), Serge Dorny (Opera van Lyon), Bernard Foccroulle (De Munt, Brussel), Jean-Louis Grinda (Opera van Luik), Gerard Mortier (La Bastille, Parijs), Hilde De Groote die verbonden is aan de Opera van Wenen en bariton José Van Dam. Dit selectiecomité wordt voorgezeten door Arie Van Lysebeth.

Belga

De eerste selectieproef heeft in het Conservatorium van Brussel plaats van 23 tot 28 april en moet leiden tot de selectie van 36 halve finalisten. De halve finales hebben eveneens plaats in het Conservatorium en wel van 30 april tot 5 mei. De finales hebben van 12 tot 25 mei in het Paleis voor Schone Kunsten plaats. Elke finalist dient er een barok programma voor te stellen, begeleid door The Academy of Ancient Music (dir. Paul Goodwin) en een programma van na 1750 geschreven stukken, begeleid door het Symfonisch Orkest van de Munt (dir. Marc Soustrot).

Tussen de halve finales en de finales organiseert de Wedstrijd op 10 en 11 mei publieke 'master classes' in het Kasteel van Ter Hulpen. Deze cursussen zullen gegeven worden door een aantal leden van de jury: Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause en Andreas Scholl. Zij zijn toegankelijk voor zangers met een hogere opleiding evenals voor het publiek, maar enkel op inschrijving. Plaatsbespreking is mogelijk vanaf 9 februari in het Paleis voor Schone Kunsten, via telefoon (02-507.82.00) of internet (www.ticketclic.be voor afzonderlijke plaatsen en www.imkeb.be voor abonnementen).