Janets borst verknalt "live"-gevoel oscaruitreikingen

De live-uitzending van de Oscaruitreiking zal dit jaar wat minder "live" verlopen, en wel met een vertraging van een vijftal minuten. Daarmee denkt de Amerikaanse zender ABC voldoende tijd te hebben om "schokkende" elementen, zoals daar zijn de blote borst van Janet Jackson of een venijnige vloek van U2-zanger Bono, uit de ether te houden.

Belga

Met de maatregel reageert de zender op de storm van protesten die zondag opstak, nadat zanger Justin Timberlake in een act met zangeres Janet Jackson tijdens een live-uitzending op de zender CBS Jacksons borst ontblootte. De Amerikaanse mediatoezichtscommissie FCC heeft omtrent dit incident al een onderzoek ingesteld, waardoor zender CBS mogelijk 5 miljoen dollar zal moeten ophoesten.

ABC ziet de bui echter al hangen en vraagt daarom aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organisator van de Oscars, om in te gaan op het verzoek om de live-uitzending uitgesteld uit te zenden. De Acadamy heeft het echter niet zo begrepen op de censuuringreep van ABC. "We maken ons zorgen over het feit dat een ABC-medewerker zomaar kan beslissen of iets gepast is, bijvoorbeeld de opmerkingen van Michael Moore vorig jaar. Dat soort censuur willen we niet", aldus Bruce Davis, directeur van de Academy. Michael Moore zag verleden jaar bij het ophalen van zijn Oscar voor de documentaire "Bowling for Columbine", zijn kans schoon om de invasie in Irak en het morele gehalte van George Dubya ("shame on you, mister president") in vraag te stellen.

Bovendien zou het de eerste keer zijn dat de Oscaruitreiking niet live wordt uitgezonden. ABC dacht er vorige maand al aan om de show uit te zenden met vertraging, omdat U2-zanger Bono bij de uitreiking van de Golden Globes eens goed vloekte. Ook de Grammy Awards, die zondag uitgereikt worden, zullen met vertraging uitgezonden worden op de tv-zender CBS. Het is bovendien nog niet duidelijk of Janet Jackson bij die gelegenheid nog, zoals gepland, zal mogen opdraven om een prijs te overhandigen. Justin Timberlake is immers genomineerd in vijf categorieën en zal een optreden verzorgen. De omroep zou alvast druk uitoefenen op Janet om die avond weg te blijven.