Russische industrieel koopt Fabergé-eieren

Een Russische industrieel heeft de Fabergé-eieren van de Amerikaanse familie Forbes gekocht. Dat meldde woensdag het Britse veilinghuis Sotheby's.

Belga

Sotheby's in New York wou de 180 pronkstukken van goudsmid Fabergé, waaronder negen met goud en diamanten opgesmukte eieren die nog hebben toebehoord aan de Russische patriarchen, pas verkopen in april, maar kreeg nu een bod van één van de belangrijkste Russische ondernemers, Viktor Vekselberg. Vekselberg heeft al bekend gemaakt de eieren naar Rusland te zullen brengen. De prijs die Vekselberg, belangrijke aandeelhouder van de Russische petroleumgroep TNK en van de Russische aluminiumgroep Sual, voor de collectie neertelde, is niet bekend, maar de waarde ervan wordt geschat op 90 miljoen dollar (70 miljoen euro).

Het ging om de tweede grootste verzameling Fabergé-eieren ter wereld. De collectie was eigendom van de Amerikaanse uitgever en multimiljardair Malcolm Forbes. Hij slaagde erin om negen van de 50 gekende Fabergé-eieren op de kop te tikken. De grootste verzameling Fabergé-eieren bevindt zich in het Kremlin, waar er tien exemplaren bewaard worden. Ook de Britse koningin Elisabeth II is de trotse eigenares van enkele Fabergé-eieren. De overige eieren zijn veelal in handen van Amerikanen. Het merendeel van de eieren werd ooit besteld door (Ruslands laatste) tsaar Nikolaas II.

De familie Forbes besloot de meeste van haar Fabergé-eieren van de hand te doen, nadat een ei uit het atelier van Fabergé in het voorjaar van 2002 een recordprijs had gehaald. Fabergé-liefhebbers van over de hele wereld boden de familie Forbes daarna monsterbedragen aan voor haar negen exemplaren.