Behandeling beroep in zaak van Hasseltse doodrijder

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich donderdag over de zaak gebogen van een 29-jarige man uit Hasselt, die op 6 januari 2003 twee fietsende zusjes aanreed en vluchtmisdrijf pleegde. De 15-jarige Els Albergs overleed een dag later in het ziekenhuis. De chauffeur liet binnen het uur na de klap zijn bestelwagen tot schroot herleiden en bleef dan tien dagen spoorloos. De politierechter veroordeelde hem op 11 april 2003 tot een celstraf van 2,5 jaar en 5.000 euro boete met de helft uitstel en een rijverbod van 5 jaar.

Belga

Tegen het vonnis werd beroep aangetekend, zodat het voor de correctionele rechtbank kwam. Het openbaar ministerie vroeg de bevestiging van het eerste vonnis wat de straf betrof. Voor de aansprakelijkheid bij het wilde de procureur zich naar de wijsheid van de rechtbank schikken. De procureur legde de aansprakelijkheid wel grotendeels of volledig bij de chauffeur. Volgens de raadsman van de Hasselaar werkte het licht van de fiets van Els niet, maar wel die van zus Nele. Een college van drie deskundigen zei dat er voldoende zichtbaarheid was door de reflectoren en dat hij 2,7 seconden tijd had om uit te wijken. De dader ontkende de onvoorzichtigheid niet, maar vroeg een werkstraf en de gedeelde aansprakelijkheid. De man reed al een tiental jaren zonder rijbewijs. Nu slaagde hij voor zijn theoretisch rijexamen.

De raadsman van de ouders van Els Albergs argumenteerde: "Hij heeft met opzet de bestelwagen doen verdwijnen om sporen te wissen. De fietsen waren voldoende zichtbaar. Hij had geen rijbewijs en dus geen kennis om te rijden. Hij is volledig aansprakelijk." Het vonnis volgt op 4 maart.