Parket Hasselt onderzoekt anti-semitische incidenten

Het parket van Hasselt heeft een onderzoek ingesteld naar de anti-semitische incidenten die zich vorige week in Hasselt hebben voorgedaan tijdens een zaalvoetbalinterland tussen België en Israël. Dat heeft minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena donderdag in de Kamer verklaard. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) neemt zich voor om klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen.

Belga

Op woensdag 29 januari speelden België en Israël tegen elkaar in het kader van het EK-kwalificatietornooi dat in Hasselt plaatsvindt. Tijdens die wedstrijd waren de Israëlische spelers het slachtoffer van zwaar verbaal geweld en bedreigingen. Er werden slogans geroepen als "Hamas, Hamas, alle joden aan het gas". De wedstrijd diende tweemaal stilgelegd te worden.

Donderdag uitten verschillende kamerleden tijdens het vragenuurtje hun verontwaardiging over de incidenten. "Het is nu genoeg geweest", stelde Claude Marinower (VLD), die zich zorgen maakt over het toenemende anti-semitisme in ons land. Hij stelde voor om naar analogie met Frankrijk een interministerieel comité op te richten om de zaken aan te pakken.

Ook Bert Schoofs (Vlaams Blok), Corine De Permentier (MR) en Claude Eerdekens (PS) uitten hun ongenoegen over het gebeuren, vooral omdat een speler van de Belgische nationale ploeg de supporters aanzette tot rassenhaat.

Minister Arena noemde de incidenten "choquerend en onaanvaardbaar". Ze kondigde ook aan dat het Hasseltse parket een onderzoek heeft ingesteld en de tv-beelden van de wedstrijd onder de loep neemt om de malversanten te identificeren. Het CGKR neemt zich volgens de minister voor om klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen, ook al moet die beslissing nog formeel worden genomen.

Volgens Arena heeft ons land ook diplomatiek contact opgenomen met Israëlische vertegenwoordigers om de incidenten te betreuren. Minister van Justitie Laurette Onkelinx liet in het halfrond weten dat morgen/vrijdag een vergadering plaatsvindt met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Daar zal worden bekeken of het nodig is om bijkomende maatregelen te treffen.