Bush verontrust over toestaan homohuwelijk door gerechtshof

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Massachusetts heeft woensdag bepaald dat het homohuwelijk is toegestaan. President George Bush is diep verontrust te zijn door de uitspraak. Ook de vermoedelijke Democratische presidentskandidaat John Kerry is tegen het homohuwelijk en vindt geregistreerd partnerschap voor homo's voldoende.

AP Ned

In een verklaring van donderdag zei Bush niet expliciet dat hij zonder meer een grondwetswijziging zal laten doorvoeren om het homohuwelijk alsnog te verbieden. Dat zou hem stemmen van gematigde kiezers kunnen kosten. Maar hij zinspeelde wel op de mogelijkheid de grondwet aan te passen. "Als activistische rechters het huwelijk blijven herdefiniëren is het grondwettelijke proces het enige alternatief", zei Bush. "We moeten doen wat wettelijk noodzakelijk is om de heiligheid van het huwelijk te beschermen".

De Arlington Groep, een organisatie van conservatieve christenen en religieuze bewegingen, beweert afgelopen week op bezoek in het Witte Huis de garantie te hebben gekregen dat de president alles in het werk zal stellen om de grondwet te wijzigen. In conservatieve kringen wordt verwacht dat Bush dat binnenkort al zal aankondigen.

Vijf van de negen rechters van het hoogste rechtscollege in Massachusetts stemden voor, vier rechters tegen het homohuwelijk. Het geregistreerd partnerschap is volgens de rechtbank een onvoldoende alternatief, homohuwelijken verbieden is bovendien in strijd met de grondwet. Door de uitspraak krijgen homostellen de mogelijkheid om in mei al in het huwelijk te treden in Massachusetts.

Het is nog lang niet zeker dat de uitspraak voor de hele Verenigde Staten geldt. De federale regering en 38 staten hebben wetten ingevoerd die dat tegenhouden. Verwacht wordt dat daarover nu meerdere rechtszaken volgen.