Voor het eerst onder communistisch bewind kerken gebouwd in China

Voor het eerst sinds de Communistische Partij in 1949 aan de macht kwam in China worden in de hoofdstad Beijing twee christelijke kerken gebouwd. Dat heeft de Chinese regering woensdag via de communistische partijkrant bekendgemaakt.

AP Ned

De Chinese regering heeft decennialang streng toezicht gehouden op mogelijk "staatsgevaarlijke" organisaties als de kerk en heeft de bouw van christelijke kerken lange tijd verboden. Volgens een woordvoerder van de Communistische Partij zullen de twee kerken die in Beijing gebouwd worden eind december in gebruik worden genomen.

Tot welke gezindte de kerken behoren is overigens niet duidelijk. China kent ongeveer 10 miljoen katholieken en 15 miljoen protestanten, die hun geloof echter deels in beslotenheid moeten belijden omdat er veel te weinig kerken zijn.

De afgelopen jaren is de houding van de Chinese Communistische Partij, die tijdens de Culturele Revolutie van Mao nog poogde religie uit te bannen, versoepeld en is zelfs kerstmis ingevoerd als officiële feestdag. Kerken hebben echter geen enkele politieke invloed en tegen pogingen van kerkleiders om zich in politieke debatten te mengen wordt nog steeds streng opgetreden.