Baby met twee hoofden ondergaat operatie

Een zeven weken oud meisje uit de Dominicaanse Republiek dat is geboren met twee hoofden ondergaat vrijdag een riskante operatie. Een team van achttien artsen en assistenten probeert dan haar tweede hoofd te verwijderen.

AP Ned

Het tweede hoofd van het meisje, Rebeca Martinez, is bovenop het eerste gegroeid. Het heeft oren, ogen, lippen en deels ontwikkelde hersenen. De operatie gaat zo'n dertien uur duren en wordt geleid door de Amerikaanse neuroloog Jorge Lazareff, die in 2002 een Siamese tweeling uit Guatemala wist te scheiden.

Rebeca is ook een soort Siamese tweeling: van haar tweelingzusje heeft alleen het hoofd zich ontwikkeld. Als de operatie slaagt, moet Rebeca zeker tien dagen op de intensive care blijven. Daarna zal ze zich als een normaal kind ontwikkelen, verwachten de artsen. Rebeca's aandoening is zeer zeldzaam. Volgens de medisch directeur van het ziekenhuis in Santo Domingo, waar de operatie wordt uitgevoerd, is Rebeca het achtste geval van craniopagus parasiticus dat is beschreven. In de andere zeven gevallen zijn de kinderen echter dood geboren.

Het meisje deelt bloedvaten en aders met haar tweede hoofd, dat op die manier gevoed wordt. Als Rebeca de borst krijgt beweegt haar tweede mond soms. Ook knipperen de ogen zo nu en dan. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen, hoewel onderontwikkeld, actief zijn.

Rebeca's ouders hadden voor Rebeca's geboorte te horen gekregen dat hun baby een tumor aan haar hoofd had. Haar vader Franklyn Martines (28) werkt bij een kleermaker, haar moeder Maria Gisela Hiciano (26) in een supermarkt. Samen verdienen ze zo'n 200 dollar per maand. Een Amerikaanse stichting, Cure International, betaalt de operatie.

Lazareff wil niet zeggen hoe hij Rebeca's kansen inschat. "Dit is geen casino, het gaat hier om een mens. We doen alles wat we kunnen om de operatie succesvol te laten verlopen."