Economische Zaken waarschuwt voor "phishing"-praktijken op internet

De cel Consumentenbedrog van de Federale Overheidsdienst Economie waarschuwt voor "phishing"-praktijken op internet. Onder het mom van een bekende firma worden e-mails verzonden met als doel het ontfutselen van confidentiële privé-gegevens voor onwettige doeleinden.

Belga

Onlangs werden internetgebruikers, die deelnemen aan het veilingplatform eBay, per e-mail verzocht om zogenaamd hun persoonlijke gegevens bij te werken. Dit verzoek diende zich aan als uitgaande van de firma eBay en zag er ook heel echt uit qua elektronisch adres en qua firmalogo, aldus een persbericht. Het blijkt nu om een oplichterspraktijk te gaan. De gevoelige gegevens waar naar gevraagd wordt, zijn met name nummers van kredietkaarten, persoonlijke bankgegevens of het paswoord van een bankrekening.

De misleidende berichten bevatten eveneens een vervalste link die verwijst naar een krakerssite, die een kopie is van een echte site van bekende firma's zoals Paypal, Tripledeal of Banksys. Voor de veiligheid van de internetgebruikers is het aangeraden waakzaam te blijven en geen formulieren met persoonlijke gegevens in te vullen. Die gegevens riskeren kwaadwillig te worden gebruikt door malafide personen die dan bijvoorbeeld aankopen zouden kunnen doen met de ingezamelde gegevens, waarschuwt de cel Consumentenbedrog.