Rederij Tricolor gaat in op schadeclaim Vogelbescherming Vlaanderen

Vogelbescherming Vlaanderen krijgt bijna 90.000 euro schadevergoeding van de Noorse rederij Wilhelmsen Lines Shipowing AS, eigenaar van het gezonken autoschip Tricolor. De dierenorganisatie stond vorig jaar in voor de reddingsactie van de met olie besmeurde vogels, die op de Belgische stranden aanspoelden. Vogelbescherming Vlaanderen eiste van de Noorse rederij de terugbetaling van de kosten die dit met zich meebracht.

Belga

De verzekeringsmaatschappij van Wilhelmsen Lines Shipowing AS betaalt 89.571,07 euro van de geclaimde 104.825,60 euro terug, zo'n 85 procent. Volgens de verzekeringsmaatschappij kan een deel van de goederen die Vogelbescherming Vlaanderen aankocht voor de reddingsactie namelijk ook nog in de toekomst worden gebruikt. "Onze organisatie zal minister van Leefmilieu Ludo Sannen vragen de mogelijkheid te onderzoeken om het verlies van 15.254,53 euro bij te passen", zegt Jan Rodts, voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen.

De Tricolor zonk op 14 december 2002 na een aanvaring met het containerschip Kariba in het Nauw van Calais. Het schip had zo'n 3.000 nieuwe wagens aan boord. Op 23 januari kwam, na een aanvaring tussen de gekapseisde Tricolor en de bergingsboot Alphonse Letzer, 200 ton olie in zee terecht. Naar schatting 10.000 zeevogels werden met olie besmeurd en spoelden vooral op de Belgische stranden aan aan. Het ging voornamelijk om zeekoeten en alken. Zo'n 2.000 vrijwilligers waren bij de reddingsactie betrokken.