MUG in Schaarbeek rijdt op een jaar tijd 1.140 keer uit

De Mobiele Urgentiegroep (MUG) die opereert vanuit het verplegingscentrum Paul Brien in Schaarbeek van het Brugmannziekenhuis, werd precies één jaar geleden in het leven geroepen. In totaal rukte de MUG het voorbije jaar 1.140 keer uit, wat neerkomt op gemiddelde vier à vijf keer per dag. Burgemeester Bernard Clerfayt en de Brusselse minister-president Daniel Ducarme hadden woensdag woorden van lof voor de MUG-ploegen. Ducarme wil wettelijke garanties voor de voortzetting van de dienst.

Belga

De medisch uitgeruste ambulance maakt het mogelijk om snel in te grijpen omdat er een dokter en een verpleger aanwezig zijn in de wagen. In de meeste gevallen moeten er medische zorgen verleend worden, chirurgische en pediatrische zorgen komen minder frequent voor. De Schaarbeekse MUG kreeg het voorbije jaar te maken met 102 hartstilstanden. De MUG wil daarom nauwer samenwerken met het Brusselse IRIS-net en de brandweer om reanimatiecursussen te geven.

Volgens minister-president Ducarme heeft de MUG het voorbije jaar bewezen dat er nood is aan een dergelijk urgentieteam en daarom wil de minister dat de MUG blijft bestaan. Ducarme wil daarvoor zelfs de wetgeving aanpassen. De federale wet voorziet immers dat ziekenhuizen met meerdere sites, zoals het Brugmannziekenhuis, vanaf 1 maart 2005 enkel nog mogen beschikken over één gespecialiseerde spoeddienst. Ducarme zal op de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (CoCom) voorstellen om hier op gewestelijk niveau van af te wijken.

Brussel heeft één miljoen inwoners en 7 MUG's, ofwel 1 MUG per 140.000 personen. Daar komen dagelijks nog een half miljoen pendelaars bij. De MUG op de Paul Briensite is de jongste MUG in de Brusselse regio en is uitgerust met 12 verplegers en 15 gespecialiseerde dokters. Dit team verzorgt de dienstverlening in het noordoosten van de regio, met name Schaarbeek en een gedeelte van Evere.

Ook het AZ VUB, het Erasmusziekenhuis, het UCL, het Sint-Pietersziekenhuis, het Sint-Elisabethziekenhuis en het militair hospitaal beschikken over MUG-diensten. In België zijn er in totaal 81 MUG's.