40 jaar cel voor FARC-commandant

Een Colombiaanse rechtbank heeft woens dag Antonio Marin Cano, een commandant van de linkse rebellenbeweging Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia (FARC) veroordeeld tot 40 jaar opsluiting, zo meldde het katholieke persagentschap MISNA.

Belga

De commandant werd schuldig bevonden aan een raid in 1999 tegen een politiepost in La Pena in het centrale departement Cundimarca waarbij zes mensen omkwamen. De man moet zich ook voor het gerecht verantwoorden voor een aanslag in februari 2003 tegen privé-club El Nogal in Bogota. Daarbij vielen 36 doden en 70 gewonden. De commandant wordt daarenboven verdacht van de ontvoering en moord van de Japanse zakenman Chikao Muramatsu, vice-president in Colombia van de Japanse firma Yazaki.

MISNA meldde woensdag ook dat het Colombiaanse leger voor de eerste keer in vijf jaar teruggekeerd is naar Miraflores in het departement Guaviare, oud bolwerk van Front 1 van de FARC. In een eerste fase werden 600 militairen naar Miraflores gestuurd.

Minister van Defensie Jorge Alberto Uribe heeft in Miraflores inmiddels de nieuwe politiepost ingehuldigd die 380 agenten zal tellen. Dat is driemaal meer dan het aantal agenten dat in de stad aanwezig was op 3 augustus 1998, toen meer dan duizend guerilleros Miraflores aanvielen en er dood en vernieling zaaiden.

De terugkeer van het leger naar Miraflores maakt deel uit van het veiligheidsplan van de regering om 160 gemeenten die destijds werden opgegeven en in de handen kwamen van gewapende groepen opnieuw te controleren.