Ryanair: geen paniek in Charleroi

e politieke wereld in Charleroi noch de vakbonden reageren paniekerig op de beslissing van de Europese Commissie dat de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair een deel van de steun die ze kreeg van het Waalse gewest, moet terugbetalen.

Belga

De burgemeester van Charleroi, Jacques Van Gompel, liet alvast weten dat hij eerst de exacte beslissing en haar financiële impact wil kennen. Uiteraard wil hij dat de maatschappij in Charleroi blijft, "omwille van de economische, toeristische en sociale belangen voor de regio".

Van Gompel herinnerde er voorts aan dat in 2003 twee miljoen passagiers werden geteld in Gosselies. "We hebben werk gecreëerd en een beslissing die Ryanair in de problemen zou brengen, zou suïcidair zijn vanwege Europa", zei de burgemeester, die eraan toevoegde dat hij niet vreest voor een vertrek van Ryanair.

Een gelijkaardig geluid weerklinkt bij vakbondsafgevaardigde Tony Demonte van bediendenbond CNE (LBC). Indien Ryanair "Charleroi verlaat, waar gaat het dan naartoe?", luidt het. "Charleroi is de grootste Europese vestiging van Ryanair. Deze luchthaven heeft bewezen dat ze de ideale locatie is. Het project in Oostende toont dat ook aan", aldus nog Delmonte.

De vakbondsman heeft ook om andere redenen vertrouwen. Volgens hem zou het terugbetalen van de subsidies het bedrijf niet in financiële problemen brengen. Bovendien zou de prijsverhoging die de gevolgen van de terugbetaling moet opvangen, het succes van Ryanair niet beknotten.