Nog geen akkoord over sociaal statuut zelfstandigen

Regering en zelfstandigenorganisaties zaten maandag opnieuw bijeen over de verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen. De onderhandelaars raakten het nog niet eens over het financieel plaatje van het nieuwe stelsel.

Belga

De zelfstandigenorganisatie Unizo blijft met vragen zitten. Premier Guy Verhofstadt stelde de zelfstandigenorganisaties de beslissingen voor die werden genomen tijdens de superministerraad van Gembloers.

Daar werd beslist de kloof tussen de minimumpensioenen van zelfstandigen en werknemers grotendeels dicht te rijden. Het verschil, nog zo'n 80 euro, moet worden weggewerkt via een kapitalisatiesysteem. Een tweede krachtlijn is de verplichte integratie van de kleine risico's in de verzekering en tenslotte worden de uitkeringen bij invaliditeit of arbeidsongeschiktheid verhoogd.

Regering en zelfstandigenorganisaties spraken maandag vooral over de financiering van dit sociaal statuut. Het is de bedoeling dat zowel de overheid als de zelfstandigen een inspanning leveren. Maandag bleek dat er nog heel wat vragen zijn over die financiering. Vooral de verdeelsleutel zorgde voor de nodige ophef.