Tobback tegen koppeling migrantenstemrecht en splitsing BHV

Louis Tobback (sp.a) kant zich fel tegen de suggestie van VLD-voorzitter Karel De Gucht om de stemming over het migrantenstemrecht te koppelen aan de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Belga

In een gesprek met Radio-2 Vlaams-Brabant stelde Tobback maandag dat dit idee van De Gucht zeer nadelig is voor de discussie over de splitsing.

In een opiniebijdrage in De Standaard wierp De Gucht zaterdag op "dat het goedkeuren van het migrantenstemrecht tegen een grote Vlaamse meerderheid een gevaarlijk precedent is". "Want wat zal ons na de verkiezingen van 13 juni ervan weerhouden om met een grote Vlaamse meerderheid de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde tegen de wil van de Franstalige meerderheid door te drukken"?

Volgens Tobback is dit nadelig voor de splitsing van het kiesarrondissement "omdat het overkomt als een wraakoefening, een spijtreactie, een wanhoopsdaad en dat is niet goed". "We kunnen daar na 13 juni, zoals ook Vlaams minister van binnenlandse aangelegenheden Van Grembergen voorstelt, beter rustig over praten. Laat ons dat dossier dan klaarmaken en op onze strepen gaan staan. Ook dan zullen we nog toegevingen moeten doen", aldus Tobback.