Ryanair en Waals gewest in beroep

De beslissing van de Europese Commissie om Ryanair een deel van de subsidies die het kreeg in Charleroi te laten terugbetalen, wordt zowel door de luchtvaartmaatschappij als door het Waals gewest negatief onthaald. Topman Michael O'Leary en Waals minister van Economie, Serge Kubla, verklaarden dinsdag te overwegen in beroep te gaan.

Belga

De Europese beslissing zou wel een impact hebben op de activiteiten in Charleroi. O'Leary verklaarde dinsdag dat de prijzen zullen stijgen, en er mogelijk minder vluchten zullen worden uitgevoerd of lijnen geschrapt. Van een vertrek van Ryanair op Charleroi zou geen sprake zijn.

O'Leary noemde de beslissing van de Europese Commissie "a disaster (een ramp)". Niet zozeer voor zijn eigen luchtvaartmaatschappij, maar door "het precedent" dat met de beslissing wordt gecreëerd. "Voor Ryanair is het betalen van een boete geen probleem: we hebben cash genoeg. Maar door deze beslissing dreigt er een einde te komen aan de ontwikkeling van kleinere, regionale luchthavens in Europa", verklaarde een opgewonden O'Leary.

Binnenkort komt de Europese Commissie met algemene richtlijnen voor regionale luchthavens. Volgens O'Leary zal hierdoor een onderscheid gecreëerd worden tussen openbare en privé luchthavens, "die in de toekomst met goedkopere tarieven kunnen gaan schermen". Hij zegt "nu al meer te betalen in Charleroi dan op sommige andere private luchthavens in Europa".

De Ryanair-topman verwacht daarom dat ook andere kleine luchthavens en/of lowcost-maatschappijen in Europa in beroep zullen gaan tegen de beslissing van Europa. Hij verwacht ook dat de beslissing door de grote carriers zal misbruikt worden om de komst van nieuwe routes aan te vechten.