Ryanair: Ierland 'zeer bezorgd' over gevolgen beslissing

Ierland - het thuisland van Ryanair en momenteel voorzitter van de Europese Unie - is "zeer bezorgd" over de gevolgen van de beslissing over Ryanair-Charleroi. Dat heeft minister van Transport Seamus Brennan gezegd. De man heeft maandag nog via een brief en een telefoongesprek gepoogd commissaris voor Transport Loyola de Palacio van mening te doen veranderen.

Belga

Brennan vreest negatieve gevolgen voor de Ierse en Europese luchtvaart. De beslissing over Ryanair-Charleroi heeft een effect op andere luchthavens en maatschappijen, en stelt een voorbeeld.

Brennan had vorige week al aangekondigd dat hij de beslissing van de EU-Commissie wil bespreken met de andere EU-lidstaten, op de vergadering van ministers van Transport.

De uitlatingen van de Ierse minister tonen alvast aan hoe indrukwekkend de lobby-machine van Ryanair wel was. Het bedrijf krijgt openlijke steun van alle Ierse politici, in regering, Commissie of EU-Parlement. Via een alliantie met andere lage kostmaatschappijen en regionale luchthavens werd ook steun bekomen van politici en commissarissen van diverse andere EU-lidstaten.

Daarbij voegt zich het enorme media-offensief van vooral topman O'Leary.