Conjunctuur in bouwsector stabiliseert

Tijdens de laatste drie maanden van 2003 is er een eind gekomen aan de terugval in de bouwsector. Dat heeft afgevaardigd bestuurder Robert de Mûelenaere dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. De sector verwacht voor dit jaar een herstel van de activiteit.

Belga

Het activiteitspeil stabiliseert. Dat blijkt zowel uit de beoordeling van de activiteit door de aannemers als uit het volume van de orderboekjes, luidt het. De stabilisatie maakt een eind aan een lange periode van recessie, die over de laatste twee jaren zowat 5 procent beliep.

De vraag naar nieuwe woningen nam in de eerste helft van 2003 toe met 6 procent. Tegelijk bleef het volume nieuwe vergunde niet-woongebouwen dalen met 17 procent op jaarbasis. Wel veerde de renovatie zowel in de woning- als in de niet-woningbouw nog wat op. Zowel in Vlaanderen als Brussel is er een stabilisering. In Wallonië evolueert het algemeen klimaat minder gunstig, de negatieve ontwikkeling van de orderboekjes is er onrustwekkend, zegt de Confederatie.

Inzake tewerkstelling is de toestand bevredigend. Het aantal jobs daalde met zowat 5.000 eenheden, maar dit komt slechts neer op 2,5 procent, terwijl de activiteit van de ondernemingen met zowat 5 procent is gekrompen. Het aantal faillissementen bleef stabiel. Anderhalf procent van de bouwbedrijven kon zijn verbintenissen vorig jaar niet meer nakomen.

De Confederatie verwacht dat de woningbouw vrij snel zal aantrekken, voor de niet-woningbouw is het wachten op de tweede helft van het jaar. In de burgerlijke bouwkunde (infrastructuurwerken) wordt niet onmiddellijk een heropleving verwacht, daarvoor zijn de gemeenteraadsverkiezingen (van 2006) nog te ver verwijderd, luidt het.