Ryanair in beroep tegen Europese beslissing

De budget-luchtvaartmaatschappij Ryanair moet een deel van de subsidies, die het van de regionale overheid heeft ontvangen voor het gebruik van het vliegveld in Charleroi, terugbetalen. De Europese Unie heeft dat na een onderzoek besloten. Ryanair gaat tegen dit besluit in beroep.

AP Ned

Niet alle subsidies zijn in strijd met de concurrentieregels. Eenmalige opstartsubsidies zijn toegestaan, mits zij niet hoger zijn dan de werkelijke opstartkosten. Ook tijdelijke subsidies voor marketing en het openen van een kantoor zijn niet in strijd met de regels als er een zakenplan is dat binnen drie jaar winst voorziet. Deze uitzonderingen worden gezien als een gebaar van goede wil van de EU voor de lage-tarievenmaatschappijen en de kleine luchthavens die vreesden dat het Ryanair-onderzoek hun ondergang zou betekenen.

Ryanair heeft de afgelopen weken flink gelobbyd om de impact van het EU-besluit te beperken. Zelfs de voorzitter van het Europese parlement, de Ier Pat Cox, vroeg de Commissie maandag om coulant te zijn.

Ryanair kreeg minstens twaalf miljoen euro van het Waalse gewest sinds het in 2001 vanuit vliegveld Brussel-Zuid in Charleroi begon met vluchten. Het vliegveld maakte dankzij de deal met Ryanair al sinds de eerste helft van 2003 winst, twee jaar eerder dan verwacht.