Volvo onderhandelt over verkoop Scania-aandeel

De Zweedse vrachtwagen- en busproducent Volvo spreekt met verscheidene geïnteresseerden over de verkoop van haar belangen in concurrent Scania. Dat maakte het bedrijf bekend bij presentatie van de jaarcijfers.

Belga

Volvo moet zijn aandeel van 45 procent in Scania van de Europese commissie tegen eind april verkopen. Europa stak een stokje voor de fusie tussen de beide Zweedse vrachtwagenmakers. Volvo en Scania zouden samen een te dominante positie bekleden in Noord-Europa.

Indien de onderhandelingen met mogelijke kopers op niets uitdraaien, zullen de aandelen worden ondergebracht in een nieuw fonds en grotendeels aan de eigen aandeelhouders worden overgemaakt. Volvo heeft wel al uitstel van de verkooptermijn aangevraagd bij de commissie.

De omzet van Volvo, de nummer twee op de vrachtwagenmarkt na DaimlerChrysler, daalde als gevolg van de zwakke dollar van 177,1 naar 174,8 miljard kroon. De winst voor 2003 viel met 5,7 miljard kroon (620 miljoen euro) bijna driedubbel zo hoog uit als de 2 miljard kroon van 2002.