Bemiddelaar kan bij Ford brokken niet lijmen

De poging van de sociaal bemiddelaar om het conflict tussen de liberale vakbond ACLVB en het ACV en ABVV glad te strijken, heeft maandag na onderhandelingen van meer dan 7 uren geen concrete resultaten opgeleverd.

Belga

Op de verzoeningsvergadering werden de verschillende standpunten uiteengezet. Volgende week dinsdag worden de gesprekken onder leiding van de sociaal bemiddelaar voortgezet.

De bonden waren uitermate karig met commentaar omtrent de inhoud van de gesprekken en willen naar eigen zeggen geen commentaar kwijt om de onderhandelingen niet te hypothekeren, zo was te horen.

Naar verluidt stelde het ACLVB eerder wel al voor dat de drie vakbonden allemaal nieuwe lijsten zouden opstellen omdat ook het ACV en het ABVV met ontslag bedreigde werknemers op hun lijsten hebben gezet. Het ACV en het ABVV ontkennen dit en zijn niet voor het voorstel te vinden.

Het conflict draait rond het feit dat de liberale vakbond werknemers die op de criterialijst staan en geen mandaat hebben op de lijst voor de sociale verkiezingen heeft gezet. Op die manier genieten deze werknemers bescherming en kunnen ze niet afgedankt worden.