Maffia draait omzet van 5 miljard met 'landbouwactiviteiten'

De maffia in Italië draait een omzet van 5 miljard euro met haar 'landbouwactiviteiten'. Vooral in het zuiden van het land is de maffia aanwezig in de landbouw. Dat hebben landbouworganisaties en Pier Luigi Vigna, nationaal procureur voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad, dinsdag gezegd.

Belga

De maffia maakt er zich schuldig aan de diefstal van landbouwmateriaal- en machines. Landbouwers worden het slachtoffer van afpersing, geweld, illegale slachtingen of brandstichting. "Er bestaat geen bedrijf dat ontsnapt aan de diefstal van machines", aldus een rapport van de landbouworganisaties en Vigna. Ook de illegale tabakshandel tiert er welig.

De landbouworganisaties stellen voor om de getroffen regio's via satelliet te controleren, politie te paard in te zetten, landelijke patrouilles op te richten en een speciale klachtenlijn te installeren.

De nationaal procureur is van plan om binnen de dienst die zich bezig houdt met de strijd tegen de maffia een speciale cel op te richten voor problemen in de landbouwsector.