Ook Britse premier zet rem op immigratie uit nieuwe EU-landen

De Britse premier Tony Blair wil het voor mensen uit de tien nieuwe EU-lidstaten zo goed als onmogelijk maken om naar Groot-Brittannië te verhuizen en er onmiddellijk sociale uitkeringen op te strijken. Zijn beslissing komt er nadat andere EU-lidstaten hun grenzen sloten voor onder meer de Polen, Balten en Hongaren.

Belga

In de Europese Unie geldt in principe het vrij verkeer van werknemers. Bij de onderhandeling over de toetreding van de tien nieuwe lidstaten (Letland, Estland, Litouwen, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Malta en Cyprus) was echter afgesproken dat de huidige lidstaten hun grenzen twee, vijf of zeven jaar gesloten konden houden voor onderdanen uit de nieuwe lidstaten.

Duitsland en Oostenrijk hebben onmiddellijk gezegd dat zij -omwille van hun geografische nabijheid- hun grenzen voor de maximale periode sloten. België zal de grenzen twee of vijf jaar gesloten houden.

Vijf landen echter hadden eerst gezegd hun grenzen meteen op 1 mei 2004 te openen: Zweden, Denemarken, Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. De afgelopen weken hebben de eerste drie landen beslist hun grenzen toch gesloten te houden gedurende de eerste twee jaar na de uitbreiding. Ze vrezen een te grote instroom van migranten.

Onder druk van de publieke opinie en enkele tabloïds wijzigt nu ook Groot-Brittannië van koers. De Oost-Europeanen mogen wel komen om te werken, maar niet om uitkeringen te ontvangen. De Britse regering zal daarom maatregelen uitwerken om de ontvangst van die uitkeringen te bemoeilijken.