Balkenende houdt ondanks kritiek vast aan asielbeleid

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft aangekondigd dat het kabinet de regeling over de uitzetting van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers onverkort zal uitvoeren, en dat ondanks de groeiende onrust binnen zijn eigen partij en ook de rest van het land. Dat meldt De Volkskrant dinsdag.

Belga

"Makkelijk is het niet, maar nodig wel", vroeg Balkenende begrip voor de terugkeerregeling, "Wie al eerder heeft gehoord niet te mogen blijven en daadwerkelijk terugkan, zal dat ook moeten doen". Veel CDA'ers zijn het niet eens met het -in hun ogen (te) harde terugkeerbeleid. De premier erkende begrip te hebben voor het verzet dat is ontstaan in CDA-kringen: "Ik begrijp alle acties van scholen, kerken en buurten. Maar voor de anonieme asielzoeker in een wijk in de grote stad of een opvangcentrum moeten dezelfde criteria gelden als voor dat ene gezin in dorp Y of dat meisje op school X," aldus de premier.

CDA-kamerlid Wim van Fessem, verantwoordelijk voor asielbeleid, liet weten dat de partij niet zal zwichten voor de druk van de achterban: "Juist nu het op het uitvoeren van het beleid aankomt, en dat is moeilijk, willen we niet terugdeinzen".