Chirac steunt veroordeelde Alain Juppé

Drie dagen na diens veroordeling heeft de Franse president Jacques Chirac maandag zijn steun en waardering uitgesproken voor de gewezen eerste minister Alain Juppé. Juppé werd vrijdag veroordeeld in een zaak van illegale partijfinanciering.

Belga

"Het is een politicus van uitzonderlijke kwaliteiten, bekwaamheid, menselijkheid en eerlijkheid. Frankrijk heeft mensen met zijn kwaliteiten nodig", zei Chirac in zijn eerste reactie op de veroordeling. De Franse president sprak ook over de vriendschap, waardering en respect die hij voor zijn vertrouweling had.

Alain Juppé, de voorzitter van de UMP, de partij van Jacques Chirac, werd vrijdag veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijk in een affaire van fictieve tewerkstelling bij het stadsbestuur van Parijs op het moment dat Jacques Chirac burgemeester was van de hoofdstad en Juppé verantwoordelijk voor Financiën.

Maar vooral het feit dat Juppé de komende tien jaar onverkiesbaar is, kan de doodsteek betekenen van diens carrière. Juppé gold als kroonprins van Chirac en leek voorbestemd om ooit president van Frankrijk te worden.