587 Belgische artsen weken uit naar Nederland

De voorbije drie jaar vertrokken 587 Belgische artsen naar Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid die de Artsenkrant kon inkijken. In dezelfde periode zijn ook 250 Nederlanders naar België gekomen. Het grootste gedeelte van hen studeerde in België.

Belga

Het is voor het eerst dat er een concreet getal wordt geplakt op het aantal Belgische artsen dat naar Nederland is uitgeweken. De cijfers zijn wel niet éénduidig opsplitsbaar in huisartsen en specialisten. De 587 artsen hoeven ook niet allen in Nederland te wonen, ze kunnen ook pendelen.

Zoals bekend overweegt de Nederlandse provincie Noord-Brabant binnenkort een nieuwe wervingscampagne te starten voor Vlaamse artsen. Het zou de bedoeling zijn binnen het jaar minstens 80 bijkomende krachten aan te trekken.

Nederland kampt algemeen met een huisartsentekort door de strenge numerus clausus die er jarenlang werd gehanteerd. In België is er op dit ogenblik nog een artsenoverschot. Veel Belgische artsen zetten de stap om naar Nederland te verhuizen omdat de Nederlandse artsen beter verloond worden en de werktijden er korter zijn.