Henin wint Australian Open

Justine Henin-Hardenne heeft, zaterdagochtend in Melbourne, met 6-3, 4-6 en 6-3 haar derde Grand Slam-titel veroverd. In de finale van de Australian Open was ze, in 1u46, opnieuw te sterk voor Kim Clijsters.

Belga

Het is de derde grandslamzege, na Roland Garros en de US Open vorig seizoen voor Justine. Voor de derde keer in de laatste vier Grand Slamtoernooien stond er een volledig Belgische finale op het menu. Weer bereikte Kim Clijsters de finale, maar opnieuw trok ze aan het kortste eind. Justine Henin blijft zo de nummer één in de wereld.

In wat de beste en spannendste Belgische Grand Slam-finale tot nu toe zou worden, begonnen beide speelsters aftastend aan de wedstrijd. Bij 3-2 ging Henin een eerste keer door de opslag van Clijsters. Ze bevestigde meteen daarna met een blank spel op haar eigen service. Justine en Kim speelden nog niet op hun allerbeste niveau. Leuke punten werden afgewisseld met missers. Kim had het lastig met Justines opkomende ballen en wou de rally soms wat te snel afmaken. Zij mocht bij 5-3 serveren om in de set te blijven, maar kwam echter 0-40 achter door een magistrale backhand van Justine. De tweede van drie setballen sloeg Kim, na 29 minuten wedstrijd, in het net.

In de tweede set ging Kim veel agressiever spelen. De rally's duurden langer en het tempo ging ook de hoogte in. De foutenlast was beperkter. Justine brak toch bij 3-2 na een knappe passeerslag met de backhand. Ze leek op weg naar de zege, maar Kim brak meteen terug en maakte gelijk tot 4-4. Het werd zelfs 5-4. Het niveau werd steeds beter en Kim, die op handen wordt gedragen door het Australische publiek, won de set na 1 uur en 21 minuten wedstrijd.

Het hoogstaande einde van de tweede set was nog maar goed en wel voorbij of Kim was alweer op achtervolgen aangewezen. Voor ze het goed en wel besefte stond Kim 4-0 achter. De verloofde van Lleyton Hewitt wilde zich voor 'haar publiek' echter niet zo maar laten afslachten en vocht zich - nog maar eens - op wonderbaarlijke manier opnieuw in de wedstrijd. Heel even leek Kim zelfs terug te zullen komen tot 4-4, maar twee dubbele fouten en een (onterechte) overrule van de umpire deden haar de das om: 5-3 voorsprong voor Justine, die mocht serveren voor de wedstrijd. De Waalse liet die kans niet liggen en maakte met haar eerste wedstrijdbal na 1 uur en 46 minuten een einde aan de wedstrijd: 6-3. Met haar overwinning volgt ze, op de erelijst, Serena Williams op, die er niet bij was door een blessure.