Fitte mensen werken beter en zijn prettigere collega's

Het is nu wetenschappelijk bewezen: in een gezond lichaam schuilt een gezondere geest en als bonus nog een aangenamer karakter ook. Dat schrijft de Sunday Telegraph, die zich baseert op een Amerikaans onderzoek.

Belga

Volgens de studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Occupational and Environmental Medicine, functioneren fitte werknemers merkelijk beter en gaan ze beter om met hun collega's dan mensen die altijd in de auto stappen om honderd meter verder een brood te gaan kopen.

De vorsers in Minneapolis namen de gezondheid en levensstijl van 683 proefpersonen onder de loupe en kwamen tot de conclusie dat mensen die veel bewegen en zich verzorgen, zich niet alleen fysieker beter voelen dan luie soortgenoten, maar dat ze ook veel beter presteren.

Daarnaast zijn ze ook minder vaak ziek. En als kers op de taart zitten fittere werknemers ook psychisch beter in hun vel en zijn ze daardoor aangenamer om mee samen te werken. Volgens de leider van het onderzoek, dr. Nico Pronk, heeft dat alles vooral te maken met het feit dat mensen in een goede conditie beter bestand zijn tegen vermoeidheid.

Hij koppelde aan zijn onderzoek trouwens ook een stuk advies voor werkgevers: als U zich zorgen maakt over het prestatieniveau van uw medewerkers, kan het de moeite lonen om korte breaks in te bouwen waarin de werknemers fysieke activiteiten kunnen uitoefenen.