MyDoom mogelijk meest verspreide computervirus ooit

Het virus MyDoom is op weg om het meest verspreide computervirus ooit te worden. Sinds maandag werden al meer dan 100 miljoen e-mails besmet met het virus. Dat heeft de computerbeveiligingsfirma F-Secure woensdag bekendgemaakt.

Belga

MyDoom verspreidt zich via e-mails als een attachment (bijgevoegd document) en via het bestandsuitwisselingsprogramma Kazaa. Het nieuwe virus zou al een grotere verspreiding kennen dan het Sobig.F virus, meent het Finse F-secure.

"Wereldwijd heeft het virus al 100 miljoen e-mails getroffen sinds maandag en met die snelheid zal MyDoom tegen het einde van de week het Sobig.F-record van 300 miljoen e-mails 'verslaan'", aldus F-Secure. Het virus is van het "worm"-type en verspreidt zich automatisch via de adressenlijsten die het vindt in de postvakken waarin het terechtkomt.

De worm dook maandag op, op een tijdstip waarop de mensen in de Verenigde Staten en Canada nog aan het werk waren. In de rest van de wereld was het toen al avond of nacht, waardoor de informatici de tijd hadden om de antivirusprogramma's tegen dinsdagmorgen aan te passen. Toch waren woensdag wereldwijd al 390.000 tot 500.000 computers besmet.

De Amerikaanse federale politie FBI heeft dinsdag een onderzoek geopend naar de oorsprong van het virus. De producenten van antivirussoftware raden aan geen mails te openen van twijfelachtige oorsprong.