Oprolbaar tv-scherm komt eraan

Philips heeft een flinke voorsprong genomen in de technologie-race die moet leiden tot verderlichte oprolbare beeldschermen. In het februarinummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature kondigt het concern de eerste productierijpe oprolschermen aan, die in 2006 van de lopende band zullen rollen.

GPD

Volledige krantenpagina's passen er nog niet op, want de eerste schermpjes meten diagonaal 12 centimeter. Het scherm is wel oprolbaar tot een kokertje van 2 centimer in doorsnede, zonder dat het breekt. De dikte bedraagt niet meer dan die van drie velletjes briefpapier, zegt Bas van Rens, general manager bij Polymer Vision, het bedrijf dat Philips er speciaal voor heeft opgericht.

De organische koolwaterstoffen die Philips gebruikt om het plaatje op het scherm te toveren vervangen al heel binnenkort de vijfhonderd jaar oude boekdrukkunst. Maar ook voor hedendaagse apparaten, zoals de gsm, is het scherm een uitkomst. De minieme afleesvensters op die telefoons zijn vanwege hun afmeting ongeschikt voor de weergave van websites.

Een draadloze Bluetooth-koppeling aan de draagbare telefoon maakt de webpagina zichtbaar op het scherm, dat opgerold in de binnenzak past. Van Rens zegt al contacten met de telefoonmaatschappijen te hebben. "Zij zeggen: Dit is wat wij nodig hebben."

Over de prijs mag Van Rens niets loslaten. "Maar ze worden niet goedkoop. Wij gaan zeker niet op prijs concurreren met lcd-schermen."