Geluidsband Elvis wordt verknipt: 495 dollar voor 5 cm

Een bedrijf uit het Amerikaanse Bloomfield (New Jersey) wil een geluidsband met originele opnames van Elvis Presley verknippen en de knipsels van 5 centimer, als souvenir ingesloten in acrylhars, aanbieden op het internet voor 495 dollar (394 euro) per stuk. Rock 'n roll fans zijn alvast erg verontrust, zo schrijft The New York Times woensdag.

Belga

Op de band staan originele opnames van "That's All Right" en negen andere nummers, die Presley en zijn muzikanten in 1954 en 1955 registreerden tijdens de zogenoemde "Sun Sessions". Naast de nummers staan er ook enkele gesprekken op band die Elvis voerde met zijn producent Sam Phillips, eigenaar van Sun Records, en gitarist Scotty Moore. Phillips stierf vorig jaar.

Het bedrijf "Master Tape Collection" kon de geluidsband bemachtigen in 1992 en maakte er een digitale kopie van. Volgens bedrijfsleider Michael Esposito liep de band waterschade op en kan hij sowieso niet meer afgespeeld worden, want dan zou hij breken.

Hoofdcurator van de Rock and Roll Hall of Fame, Jim Henke, ziet daarin nog geen reden om de geluidsband te verknippen. "Als ze dit historisch kunstwerk in stukjes snijden, vernietigen ze een sleutelelement van de Amerikaanse cultuur", aldus Henke.