Mark Haddon wint Whitbread-boekenprijs

De jeugdroman "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time", geschreven door Mark Haddon, heeft dinsdag de felbegeerde Britse Whitbread Book of the Year-prijs gewonnen. Eerder had de roman reeds de Whitbread-jeugdliteratuurprijs binnengesleept. Aan de prijs kleeft een beloning van 25.000 pond (35.000 euro).

Belga

"Curious Incident" haalde het van, onder andere, DBC Pierre's "Vernon God Little", winnaar van de Bookerprijs, en de dichtbundel "Landing Light" van Don Paterson. Auteur Haddon staat in Groot-Brittannië vooral bekend als schrijver van jeugdboeken. In de roman trekt de vijftienjarige autistische Christopher op speurtocht om erachter te komen wie de hond van de buren doodde.

De auteur schreef het boek vanuit het standpunt van een tiener die de conventionele menselijke emoties mist en dat bleek geen makkelijke opgave. De uitgever bracht de roman op de markt in een versie voor kinderen en eentje voor volwassenen. De editie voor volwassenen ging ondertussen al vier keer méér over de toonbank dan de jeugdversie.

Het boek sleepte verleden jaar al heel wat prijzen in de wacht en kwam zelfs op de longlist van de prestigieuze Bookerprijs terecht. Het succes van "Curious Incident" doet een beetje denken aan dat van "The Amber Spyglass" van Philip Pullman. Ook dat boek was geschreven voor de jeugd, kende veel succes bij de volwassenen en werd twee jaar geleden met de Whitbread-prijs bekroond.

Na de prijsuitreiking zei Haddon dat hij reeds met een productiemaatschappij onderhandelt over een verfilming van zijn roman, met Brad Pitt in een hoofdrol. Het voorstel om van het boek ook een Broadwaymusical te maken heeft hij echter afgewimpeld.