Veiling Haspengouw lanceert nieuwe appelvariëteiten

Veiling Haspengouw in Sint-Truiden gaat eerstdaags vier nieuwe appelvariëteiten op de markt brengen die omwille van hun smaak en deelkenmerken geselecteerd werden en bovendien bijzonder goed in het Limburgse Haspengouw blijken te gedijen. Op die manier wil Veiling Haspengouw de concurrentie met de Oost-Europese markt aangaan, zo liet directeur Renaat Kuipers van Veiling Haspengouw woensdag op een producentenbijeenkomst in Sint-Truiden weten.

Belga

Veiling Haspengouw en het Nederlandse Inova Fruit, dat nieuwe fruitsoorten ontwikkelt, werken al ruim drie jaar samen. Inova selecteerde zopas twee nieuwe appelvariëteiten die rijp zijn voor teelt en commercialisering. Het betreft de appelvariëteiten Jumani en Rubens. Deze variëteiten zullen in het najaar op grote schaal in België en Nederland aangeplant worden en via Veiling Haspengouw vermarkt worden. De eerste opbrengst van de nieuwe appelvariëteiten wordt in 2005 verwacht.

De Jumani en de Rubens zijn fris, knapperig en helrood en bieden een volwaardig alternatief als opvolger van de Jonagold. Vooral de bewaarbaarheid van de Jonagold vertoonde bij uitzonderlijke temperaturen hiaten, zo luidt het. "De nieuwe variëteiten werden onder meer geselecteerd omdat ze bijzonder goed geschikt zijn voor grootschalige teelt in Haspengouw", aldus nog Kuipers. De twee andere (niche)variëteiten zijn bedoeld voor de biomarkt.