Overstromingsgevaar voorlopig geweken in Stein

Het lek van 10 meter dat tweederde van de Julianadijk in het Nederlandse Stein heeft weggespoeld, is in afwachting van definitieve herstellingswerken waarmee woensdag zal aangevat worden verstevigd met zandzakjes. De hulpdiensten hebben de toestand momenteel onder controle. In de loop van de nacht worden geen grote problemen verwacht.

Belga

Wanneer de dijk het alsnog volledig zou begeven, staan de hulpdiensten klaar om onmiddellijk in te grijpen zo liet burgemeester E. Meijer van Stein dinsdagavond op een persconferentie in Stein weten.

De Nederlandse Rijkwaterstaat is ook begonnen met het peil van het Julianakanaal één meter te laten zakken. Inmiddels zijn ook zo"n 160 woningen in het lager stadsgedeelte nabij het kasteel van Stein geëvacueerd. Ook het scheepvaartkanaal werd op last van Rijkswaterstaat stilgelegd. Al deze ingrepen waren preventieve maatregelen, zo benadrukte ingenieur Ruber van Rijkswaterstaat aangezien er van ondergelopen straten of woningen op geen enkel moment sprake was.

Het lek in het Julianakanaal werd dinsdagmiddag opgemerkt door een wandelaar. Die verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten, die op hun beurt Rijkswaterstaat contacteerden. Toen de ingenieurs van Rijkswaterstaat arriveerden, was tweederde van de dijk al weggespoeld. Daarop werden de sluizen gesloten om de druk op de dijk te verlagen.