"Ze werden allebei vermoord"

Sid Vicious, bassist van de legendarische punkgroep Sex Pistols, heeft zijn vriendin Nancy Spungen niet vermoord. Meer nog: Sid is zelf om het leven gebracht, en wel door de man die vijf maanden eerder ook Nancy al het hoekje om had geholpen. Dat staat te lezen in de biografie Vicious: Too fast to live. Het boek van auteur Alan Parker verschijnt eind februari naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de dood van hét uithangbord van de punkbeweging.

Kdejager

BR>

Niet Sid Vicious, maar acteur en dealer Rockets Redglare heeft Nancy Spungen om het leven gebracht. Meer nog: vijf maanden na de dood van Nancy heeft diezelfde Redglare ook Vicious zelf de dood ingejaagd. Dat beweert Alan Parker in de biografie Vicious: too fast to live. De auteur, die ook meeweerkte aan de film Sid and Nancy, stoffeert die stelling met nieuwe informatie van de New Yorkse onderzoeksrechter die zich indertijd met de zaak heeft beziggehouden, en met interviews die hij begin jaren negentig had met Sids moeder Anne Beverly.

Het is 12 oktober 1978 wanneer de 21-jarige Sid Vicious ontwaakt uit een roes en zijn vriendin Nancy Spungen dood aantreft in de badkamer van kamer 100 van het roemruchte Chelsea-hotel in New York.

Vrijwel onmiddellijk wordt de bassist in staat van beschuldiging gesteld. “Ik deed het omdat ik een smerige hond ben”, verklaarde Vicious in een eerste reactie.

Maar volgens Alan Parker klopt er iets niet met de chronologie van het tot nu toe bekende verhaal.Tijdens de fatale nacht zou Nancy Spungen even na één uur dealer Redglare gebeld hebben om een portie heroïne te laten bezorgen.

Moeder

“Redglare was in elk geval in het Chelsea-hotel tijdens de nacht dat Spungen stierf”, schrijft Parker.“Hij werd er opgemerkt door twee tot drie mensen. En iemand zag hem rond vier uur het hotel verlaten.”

Volgens de autopsie gaf Spungen die ochtend tussen vijf en negen uur de geest. Een tot dusver onbekend politierapport leert dat Vicious op dat ogenblik buiten bewustzijn was. Maar Parker verdenkt Redglare niet alleen van de moord op Spungen.

Hij suggereert ook dat de acteur verantwoordelijk is voor de dood van Vicious zelf. Op 2 februari 1979 raakt Sid buiten bewustzijn op een feestje naar aanleiding van de verschijning van zijn eerste soloplaat. De volgende morgen treft zijn moeder hem dood op zijn bed aan. Volgens Parker bezorgde Redglare Vicious die nacht een uitzonderlijk zware dosis heroïne om zo de enige potentiële getuige van zijn moord op Spungen uit de weg te ruimen. Uit latere tests blijkt dat het fatale shot heroïne bevatte die voor 85 tot 90 procent puur was, meer dan het dubbel van een gebruikelijke dosis.

Dat de dood van Sid en Nancy nog ooit helemaal wordt opgehelderd, is weinig waarschijnlijk. De twee sleutelfiguren in het verhaal zijn ondertussen niet meer: Sid Vicious’ moeder Anne Beverley stierf in 1996, ook al aan een overdosis drugs, en Rockets Redglare overleed drie jaar geleden aan de gevolgen van een levercrisis en hepatitis C.

John Simon Ritchie, door zanger Johnny Rotten bedacht met de bijnaam Sid Vicious, begon in maart 1977 als bassist bij de Sex Pistols te spelen. Dat hij nog nooit een basgitaar had aangeraakt, speelde geen rol. Hij paste precies in het plaatje. Nummer één-hits als God Save The Queen volgden elkaar op, maar tijdens een tournee door de VS in januari 1978 splitte de groep. Sid Vicious ging solo en verhuisde met Nancy naar New York, waar het trieste verhaal van Sid en Nancy tot een einde kwam.

Aangeboden door onze partners