Sterke toename van aantal vennootschappen in Limburg

Het aantal Limburgse vennootschappen is in de periode 2000-2002 toegenomen met 2.223 eenheden of 11,02 procent. Bijna één derde van de Limburgse vennootschappen is actief in de zakelijke dienstverlening, gevolgd door de groot- en kleinhandel en de bouw. Een en ander blijkt uit een onderzoek van de zelfstandigenorganisatie Unizo-Limburg.

Belga

De toename van het aantal vennootschappen in Limburg ligt met 11,02 procent hoger dan in de rest van Vlaanderen waar het aantal vennootschappen in de periode 2000-2002 met 9,94 procent toenam. Met een toename van 11 procent is Limburg tevens de tweede sterkste stijger in Vlaanderen. Oost-Vlaanderen neemt een eerste plaats in met 14,82 procent.

Naar arrondissementen toe stijgt het aantal vennootschappen het sterkst in het arrondissement Tongeren (+12,43 procent). Unizo-Limburg wijst er wel op dat het aandeel van het arrondissement Tongeren in het totale aantal Limburgse vennootschappen met 21,29 procent het laagst ligt. Iets meer dan de helft van de Limburgse vennootschappen is in het arrondissement Hasselt gevestigd.

Naast de zakelijke dienstverlening, zijn de groot- en kleinhandel met 4.831 vennootschappen de tweede belangrijkste sector waarin de Limburgse zelfstandige bedrijven actief zijn. De bouwsector volgt op een derde plaats met 2.304 vennootschappen.