Nieuwe Iraakse dinar bereikt gevaarlijk hoge prijs in Egypte

Miljoenen nieuwe Iraakse dinars verdwijnen stilletjes naar Egypte. Daar stijgen ze op de zwarte markt razendsnel in waarde. Egyptenaren van hoog tot laag kopen de bankbiljetten op in de hoop een klapper te maken als straks de Iraakse economie weer goed op gang komt.

AP Ned

In Irak is de nieuwe dinar een kwart in waarde gestegen sinds hij op 15 oktober werd geïntroduceerd ter vervanging van de oude dinar met het portret van Saddam Hussein. Maar in Egypte is de waarde meer dan verdrievoudigd, van 715 tot 2.600 dollar voor een miljoen dinar.

Egypte erkent de Iraakse munt nog niet als internationaal betaalmiddel en de regering waarschuwt voor instorting van de hoog opgedreven prijs. De regering heeft luchthavens opdracht gegeven dinars die voor speculatiedoeleinden het land binnen worden gesmokkeld, in beslag te nemen. Verscheidene luchtreizigers hebben hun dinars al moeten afgeven. Eerder deze maand werd een fabrieksdirecteur gesnapt die voor 91.000 dollar (In Egypte 295.000 dollar) aan dinars in zijn matras had verstopt.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 hamsterden de Egyptenaren Koeweitse dollars, in de hoop dat de waarde daarvan na de oorlog omhoog zou gaan. Dat gebeurde ook. Maar volgens Faika el-Rifai, voormalig bestuurder van de Egyptische Centrale Bank, is de huidige situatie daar niet mee te vergelijken. "De economie van Koeweit was stabiel en de oorlog was maar kort en slaagde in zijn doel."