Julianakanaal: lek wellicht te wijten aan scheur in kleiafdichting

Het lek in de Julianadijk in Stein is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan een scheur in de kleiafdichting van de dijk die zich onder water bevindt. Daardoor is de druk op het dijklichaam verhoogd en ontstond er vermoedelijk een lek, zo heeft burgemeester Ed Meijers van het Nederlands-Limburgse Stein laten weten.

Belga

De ingenieurs van Rijkswaterstaat zijn momenteel bezig om extra klei aan te brengen ter hoogte van het lek. Of het lek door die ingreep effectief gedicht kan worden, zal pas in de loop van de vooravond bekend zijn. Ook het gebruik van grote zandzakken die in plastiek gehuld zijn moet de dijk bijkomend verstevigen.

Burgemeester Meijers liet zich woensdag nog ontvallen dat het opvallend is dat een visuele inspectie van de dijk door Rijkswaterstaat gisteren totaal geen gebreken aan het licht bracht. "In de loop van de zomer deed er zich een soortgelijk incident met een dijk elders in Nederland voor. Rijkswaterstaat onderwierp de dijk gisteren nog aan een visuele inspectie. Toen werd er totaal niets opgemerkt. Ik denk dat de visuele inspecties, die overigens op vrij regelmatige tijdstippen plaatsvinden, aan een evaluatie toe zijn", aldus nog Meijers.