Blair overleeft stemming in Lagerhuis

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag in nipte meerderheid ingestemd met het voorstel van premier Tony Blair om de collegegelden flink te verhogen. Tegen het voorstel was binnen Blairs eigen Labour-partij veel verzet. Uiteindelijk stemden 316 Lagerhuisleden voor het voorstel en 311 tegen.

AP Ned

Met zijn voorstel om het universitaire onderwijs duurder te maken, breekt Blair een belofte uit zijn verkiezingscampagne van 1997. Toen beloofde hij dat er geen verhoging van de collegegelden zou worden doorgevoerd door een regering onder zijn leiding.

Als concessie aan de tegenstanders van de verhoging van de collegegelden heeft de regering onder meer toegezegd dat de eigen bijdrage van studenten, die wordt verhoogd tot 3.000 pond, de twee komende parlementaire termijnen niet opnieuw mag worden verhoogd. Dat houdt in dat het collegegeld tot uiterlijk 2016 vast staat.

Woensdag volgt nog een cruciale dag voor de Labour-premier. Dan presenteert Lord Hutton zijn rapport over de dood van de wapenexpert David Kelly, die zelfmoord pleegde nadat was uitgelekt dat hij de bron was voor een BBC-bericht dat de regering de bewijzen tegen Irak had aangedikt ter rechtvaardiging van de oorlog tegen dat land.