Marchal krijgt 'bijzondere opdracht' tijdens proces Dutroux

Paul Marchal wordt tijdens het proces Dutroux doorbetaald door onderwijs, hij krijgt daarvoor tijdelijk een bijzondere opdracht.

Belga

Marchal gaat zodoende vanaf de start van het proces tot de zomervakantie geen les meer geven. Hij zal als ervaringsdeskundige een verslag maken over wat hij als slachtoffer in zo'n proces meemaakt en de rol van media en gerecht daarin kaderen.

Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten woensdagnamiddag meegedeeld na een onderhoud met vader Marchal.

"Paul Marchal zal tijdens het proces informatie bundelen die later kan worden verwerkt tot lesmateriaal. Die tijdelijke opdracht, een detachering op basis van een decreet van 1991, is te vergelijken met de functie die bijvoorbeeld de redacteurs van het onderwijsblad Klasse uitoefenen. Ook zij werken in het onderwijs maar staan niet voor de klas", aldus de minister.

Eventueel wordt de detacheringsperiode van Paul Marchal na de zomervakantie verlengd tot eind 2004.

Paul Marchal zelf is zeer tevreden met de opdracht. "Deze zinvolle taak ligt in de lijn van wat ik altijd gewild heb en ik zal die taak waardig afronden met An in gedachten".

Marchal, vader van de vermoorde An Marchal en leraar in het bijzonder onderwijs, had de onderwijsminister om een oplossing gevraagd om het proces Dutroux -dat maandenlang kan duren- met loonbehoud te kunnen volgen. De minister stelde vast dat er voor het probleem van Paul Marchal niet onmiddellijk een structurele oplossing was maar dat er wel nood was aan oplossing en een grote behoefte is voor het onderwijs over de rol van het gerecht en van de media./.VDK/LRT ./. 281651 JAN 04