Vlaanderen koopt Merodebossen voor 22 miljoen euro

De raad van beheer van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft woensdagmiddag de aankoop van de Merodebossen, een gebied van 1.500 hectare bossen tussen Averbode en Westerlo, goedgekeurd. De aankoopprijs voor het gebied bedraagt zo'n 22 miljoen euro. Vlaams milieuminister Ludo Sannen (Groen!) wil de bossen naar eigen zeggen openstellen voor het publiek en "gebruiken als motor voor de regionale economische ontwikkeling".

Belga

Het Vlaamse Gewest voert al sinds 2000 gesprekken met de adellijke familie de Merode over de aankoop van de bossen, die zich uistrekken over drie provincies (Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen) en zeven gemeenten (Westerlo, Averbode, Laakdal, Herselt, Tessenderlo, Geel en Scherpenheuvel-Zichem). Het gebied van 1.500 hectare vormt één van de grootste aaneengesloten bossencomplexen van Vlaanderen.

"We redden een uniek bossencomplex. Met de aankoop van het geheel is de opsplitsing van dit groengebied - op het Nationaal Park Midden-Limburg na het grootste in zijn soort - gelukkig voorkomen", aldus milieuminister Sannen.

Een belangrijk deel van het gebied is momenteel niet toegankelijk voor het publiek, maar daar zal hopelijk snel verandering in komen, aldus Sannen. "Het gebied moet een paradijs worden voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. De bossen kunnen de motor vormen voor een toeristische ontsluiting van dit gebied tussen Demer en Nete."