Gaia dient bij Europa klacht in tegen België over thuisslachtingen

De dierenrechtenorganisatie Gaia dient bij de Europese Commissie klacht in tegen de Belgische overheid omdat ons land te weinig doet om het verbod op rituele thuisslachtingen te doen naleven. Gaia krijgt steun van de Beringense milieuschepen en moslim Selahattin Kocak.

Belga

Zondag vieren de moslims het offerfeest. Iedere volwassen moslim moet dan een offer brengen. Traditioneel gebeurt dit door een schaap te slachten, door middel van een snede in de hals. De Belgische wet verbiedt rituele thuisslachtingen. De slachting moet gebeuren in een erkend slachthuis of -als er te weinig slachtcapaciteit is- op een tijdelijke slachtvloer.

Het merendeel van de tienduizenden slachtingen in België gebeurt echter illegaal thuis, zegt Gaia-voorman Michel Vandenbosch. Heel wat gemeenten voeren een gedoogbeleid, door bijvoorbeeld containers voor slachtafval ter beschikking te stellen. De overheid slaagt er blijkbaar niet in om de wet en de Europese richtlijn terzake te doen naleven en daarom dient Gaia -samen met koepelorganisatie Eurogroup for Animal Welfare- een klacht in bij de Europese Commissie tegen België.

Het initiatief van Gaia krijgt de steun van Selahattin Kocac (sp.a), milieschepen in Beringen en moslim. Hij ijvert voor een oplossing zodat moslims hun offerplicht kunnen voldoen en pleit voor alternatieven, zoals geld inzamelingen voor het land van herkomst en slachtoffers van natuurrampen. Een andere oplossing is met enkele mensen samenleggen en een koe slachten, wat automatisch in het slachthuis moet gebeuren. Heel wat Turkse winkels en supermarkten bieden ook al kant-en-klare rituele slachtingen aan.