Gelijktrekken salaris Europarlementariërs van de baan

Duitsland, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk hebben maandag plannen gedwarsboomd om het salaris van europarlementariërs gelijk te trekken. De ministers van buitenlandse zaken van de vier landen stemden tegen het voorstel, met als voornaamste reden dat de kosten te hoog zouden oplopen terwijl veel landen in de Europese Unie krap bij kas zitten.

AP Ned

Leden van het Europese parlement krijgen dus geen vast inkomen van 8.600 euro per maand, maar worden voorlopig nog volgens het oude systeem betaald. Dat betekent dat zij een salaris krijgen van de regering van het land waar zij vandaan komen dat net zo hoog is als dat van leden van het nationale parlement.

Daarnaast kunnen de europarlementariërs aanspraak maken op allerlei onkostenregelingen. De verschillen tussen de salarissen zijn daardoor groot. Zo verdienen Italiaanse Europarlementariërs, die er met voorsprong het beste vanaf komen, 12.000 euro per maand. Dat is vier keer zoveel als hun Spaanse collega's.

Er wordt al jarenlang gesteggeld binnen de EU over de salarissen van de europarlementariërs. Het Britse parlementslid Jonathan Evans noemde de mislukking van het huidige voorstel een gemiste kans om het imago van het Europees Parlement op te vijzelen. Zeker met het oog op de naderende uitbreiding van de EU en de Europese verkiezingen van juni zou een hervorming welkom zijn geweest.

De Franse minister van buitenlandse zaken Dominique de Villepin riep het Europarlement op het voorstel te herzien en dat minder duur te maken. Duitsland achtte het onterecht om de belastingbetalers zo'n honderd miljoen euro per jaar extra te laten ophoesten voor de salarissen van de Europarlementariërs. De tegenstemmers stelden verder dat een salaris van 8.600 euro buitensporig hoog is voor parlementsleden uit vooral de landen die zich nog bij de EU gaan aansluiten. Het inkomensverschil tussen Europarlementariërs en leden van het nationale parlement zou te groot worden. In landen als Hongarije, Litouwen, Malta en Estland verdienen parlementsleden tussen de achthonderd en vijftienhonderd euro per maand.