Polen blijft tegen voorgestelde stemregels EU

Polen blijft vierkant tegen de voorgestelde nieuwe stemregels voor de Europese Unie. Dat heeft de Poolse minister van buitenlandse zaken Wlodzimierz Cimoszewicz maandag gezegd op een bijeenkomst van EU-ministers van buitenlandse zaken in Brussel. Zijn Ierse collega Brian Cowen, die als voorzitter optreedt, had de ministers gepeild om te zien of de onderhandelingen over de EU-grondwet op korte termijn kunnen worden hervat.

AP Ned

Polen en Spanje zijn als enige tegen de voorstelde stemregels, die afwijken van hetgeen in 2000 bij het Verdrag van Nice overeen is gekomen. Beide landen zouden bij aanvaarding van het nieuwe voorstel, opgesteld door de Europese Conventie, aanzienlijk aan invloed inleveren. Een top van de EU die eigenlijk had moeten uitmonden in ratificatie van de ontwerpgrondwet, liep vorige maand uit op een mislukking.

Polen - zodra het op 1 mei EU-lid wordt - en Spanje krijgen op basis van het in Nice aanvaarde systeem 27 stemmen, terwijl de veel grotere landen Frankrijk en Duitsland er 29 zouden krijgen. Polen heeft een bevolking van 38 miljoen, Duitsland en Frankrijk hebben respectievelijk 82 en 60 miljoen inwoners. In het herziene ontwerp voor de stemregels wordt een besluit genomen als ten minste de helft van de EU-lidstaten ermee instemt en de voorstanders ten minste 60 procent van de hele EU-bevolking vertegenwoordigen.

Cismoszewicz stelde voor dat de EU uitvoering geeft aan het Verdrag van Nice en ondertussen "enige praktische ervaring opdoet" met de destijds aanvaarde stemformule. Hij herhaalde dat Polen, dat in mei samen met veertien andere kandidaat-lidstaten toetreedt tot de EU, de onderhandelingen over de toetreding heeft gevoerd op basis van hetgeen in Nice overeen is gekomen. De argumenten van Polen voor een "nee" tegen de ontwerpgrondwet zijn "rationeel' en "blijven geldig", aldus Cismoszewicz.

De Poolse minister zei verder dat Polen door de gang van zaken op de eindejaarstop ten onrechte is opgezadeld met het imago van spelbreker. "Polen heeft een zeer hoge politieke prijs moeten betalen. In onze ogen is het niet eerlijk en niet gerechtvaardigd dat Polen verantwoordelijk is gesteld voor de mislukking."

De Spaanse minister van buitenlandse zaken Ana Palacio zei zondag na overleg met Cismoszewicz dat Spanje open staat voor "constructieve voorstellen" voor wijzigingen in de ontwerpversie van de grondwet. Volgens Palacio is er geen sprake van een crisis, maar hooguit van een "kleine impasse".