Twee gewezen kaderleden van N-VA stappen over naar Vlaams Blok

De gewezen arrondissementeel voorzitter en ondervoorzitter van de N-VA Gent-Eeklo, Michel Roelens en Olaf Evrard, stappen over naar het Vlaams Blok. Dat hebben beiden maandag bevestigd. Ze geven morgen/dinsdag meer toelichting op een persconferentie in Gent. Roelens en Evrard zijn beiden afkomstig uit Nevele. Volgens Olaf Evrard, die ook deel uitmaakte van de partijraad van de N-VA, is hun overstap het gevolg van de te linkse koers binnen de partij. Ze waren eerder voorstander van gesprekken met het Vlaams Blok in plaats van de CD&V, maar vonden geen gehoor bij de partijleiding.

Belga

Evrard zei zijn beslissing niet overhaast genomen te hebben. Hij beklemtoonde dat samen met hem en Roelens nog heel wat gewone N-VA-militanten overstappen. De N-VA-afdeling van Nevele - die volgens Evrard 175 leden telde - is daardoor "virtueel leeggebloed", voegde hij er nog aan toe.

In een reactie zegt de N-VA dat Evrard en Roelens al enige tijd geen partijlid meer zijn. In september vorig jaar ging de partijraad tegen hen de procedure starten om ze uit de partij te zetten, maar die procedure werd gestaakt nadat Evrard en Roelens zelf ontslag namen.

Roelens en Evrard maakten het arrondissementeel Gent-Eeklo onwerkbaar en blokkeerden alles. Iedereen die zich niet rechts noemde, moest volgens hen uit de partij, aldus N-VA-woordvoerder Ben Weyts. De aankondiging door het Vlaams Blok op één week vo/o/r de startmeeting van de N-VA nu zondag in Hasselt bewijst dat het Blok ons met alle mogelijke middelen, inclusief met geld, postjes en mandaten, wil treffen, aldus Weyts.

Het Blok organiseert nu al persconferenties om te zeggen dat ex-N-VA-leden naar haar overstappen. Het Vlaams Blok klaagt altijd dat de andere partijen haar willen treffen, maar het Blok doet nu hetzelfde tegenover ons, aldus de woordvoerder.