cdH tegen federatie met andere partij

De cdH is niet bereid om met de MR of de PS samen te gaan of een federatie te vormen. Een wisselcoalitie met één van de twee partijen kan wel. Dat heeft cdH-voorzitster Joëlle Milquet maandag officieel in een brief laten weten aan MR-voorzitter Antoine Duquesne en MR-vice-premier Louis Michel. Milquet nodigt beide partijen uit om elkaars programma te vergelijken.

Belga

In de brief zegt Milquet vast te stellen dat de MR impliciet haar zwakheid toegeeft tegenover regeringspartner PS. Het bewijst ook het falen van de huidige meerderheid die de liberalen na de verkiezingen lijken te willen voortzetten.

Een alternatieve meerderheid moet volgens de cdH de tegennatuurlijke PS-MR-coalitie vervangen. Maar dat kan enkel op basis van een verkiezingsuitslag of op basis van vergelijkbare partijprogramma's, luidt het.

"Om de gelijkenissen in elkaars programma te onderzoeken, om na te gaan welke de intenties zijn voor een volgende regering en gezien de interesse die aan de dag wordt gelegd voor onze politieke formatie" nodigt Milquet een delegatie van 5 MR-politici uit om deze week op het cdH-hoofdkwartier rond de tafel te gaan zitten. De weken nadien volgt een gelijkaardige ontmoeting met de PS, indien die partij dat wenst.

Op een persconferentie benadrukte de cdH-voorzitster nogmaals dat het initiatief van de MR het falen van de paarse coalitie bewijst en aantoont dat MR en PS op voet van oorlog leven. Ze zei het ook merkwaardig te vinden dat de MR haar partij ervan verdenkt een akkoord te hebben met de PS, terwijl de liberalen zelf al jaren met de socialisten regeren.