Stevaert gooit slecht scorende ministers buiten

Sp.a-ministers en -staatssecretarissen die bij de Vlaamse en Europese verkiezingen van 13 juni een slecht resultaat halen, moeten ontslag nemen en worden vervangen. “Dat geldt ook voor mezelf,” zegt sp.a-voorzitter Steve Stevaert. “Ik wil zekerheid voor de mensen, niet voor de politici. Op 14 juni vegen we het bord gewoon leeg.”

ghouben

Op 14 juni, de dag na de verkiezingen, is niemand bij de sp.a nog minister of staatssecretaris, ook niet op federaal niveau.Deze verrassende mededeling deed Stevaert zondag op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Vorst.

“De dag na de verkiezingen is iedereen ontslagnemend,” zegt Stevaert. “Alle ministers en staatssecretarissen van mijn partij zeggen dat ze goed bezig zijn. Ik geloof hen. Maar het is de kiezer die oordeelt. Wie na de verkiezingen niet wordt herbevestigd, moet dus ontslag nemen. En ja, dat geldt ook voor mezelf.”

Dat de sp.a-voorzitter het meent, kan Robert Delathouwer getuigen. Na een minder goede uitslag van de sp.a in Brussel bij de parlementsverkiezingen vorig jaar, moest hij als staatssecretaris plaatsruimen voor de jonge coming man Pascal Smet.

Tenslotte zegt Stevaert dat de sp.a niet meedoet aan het systeem van de dubbele kandidatuurstelling, waarbij politici zowel op de Vlaamse als op de Europese lijst gaan staan.